fbpx

Wat Beyoncé en Edith Piaf met elkaar gemeen hebben en waarom dat voor jou van groot zakelijk belang is.

door | jan 16, 2023 | Blog | 0 Reacties

Twee zangeressen, Beyoncé en Edith Piaf, ieder groots in hun eigen genre. Maar naast het feit dat ze allebei zingen, hebben ze ook met elkaar gemeen dat ze allebei een eigen publiek te dienen hebben.

Daar gaat er volgens mij nog weleens wat fout bij ondernemers en het leek mij leuk om jou, aan de hand van deze metafoor, te vertellen hoe ik dat zie.

Stel je voor. We zitten met z’n allen in Carré. Vol spanning te wachten op Edith Piaf (wat een belachelijk voorbeeld is, want die vrouw is al jaren dood). Het zaallicht dimt. Het geroezemoes en geschuif van het publiek wordt direct gestopt. Adem in. Het gaat nu echt beginnen…

Het doek gaat omhoog en wie komt daar, haren wapperend in de wind, glitterjurk aan met compleet team een entertainers, het podium op lopen (zoals alleen zij dat kan)?

Beyoncé.

Nu kan het heel goed zijn dat het publiek net iets anders reageert dan mevrouw gewend is. Dat ze kan voelen dat tante Marie op rij 3 denkt: ‘Oh, maar hier heb ik geen kaartje voor gekocht! Laat die vrouw eens even normaal doen met dat geglitter en gewapper’.

Het applaus is niet wat ze gewend is. Dit publiek gilt niet. Doe maar normaal, dan doe je….

Het kan maar zo zijn dat Bé totaal gedesillusioneerd het podium afdruipt. Hoewel ik niet denk dat deze vrouw ooit ergens gedesillusioneerd het podium afdruipt….

My point being: zegt het iets over de kwaliteit van Beyoncé? Iets over haar talenten? Haar grootsheid?

NEE.

Het zegt vooral dat ze voor het verkeerde publiek stond op te treden.

En dat, my friend, is vaak wat er in de ondernemerswereld ook misgaat.

Ik zie het vaak bij mijn klanten. Dat ze toe zijn aan verdieping. Aan een ander publiek. Maar dat ze de waarde en het enthousiasme over het nieuwe overlaten aan de verkeerde mensen. Die hun idee niks vinden. Of de switch niet toejuichen. Het niet begrijpen.

En daar worden ze onzeker van.

Terwijl ze wel voelen dat het de bedoeling is dat er iets verandert.

Maar ze blijven te lang hangen in een onzeker en wiebelig stuk. Omdat ze het oude niet durven loslaten en het juiste publiek niet meteen gevonden hebben voor het nieuwe.

Maar het zegt niets over jouw kwaliteit, jouw talent, jouw grootsheid. Je hebt gewoon dat speciale publiek niet gevonden. Of je zit je zo in te houden dat we niet doorhebben dát we naar je zouden moeten kijken.

Als je nou weer eens twijfelt aan jouw kunnen, denk dan eens aan Beyoncé en Edith. En bepaal dan of het iets over jou zegt of dat het een kunstje voor het verkeerde publiek was.

PS: heb je je nou opgegeven voor mijn gratis driedaagse training ‘Doe lekker ff niet normaal’? Ik ga al bijna beginnen hoor! Woensdag trappen we af met een toffe masterclass. Check er alles over via deze link en meld je direct aan. Had ik al gezegd dat het gratis is 😉?

Heeft mijn bericht je geraakt?

Laat hieronder een reactie voor me achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This