fbpx

Waarom jezelf vergelijken met anderen niet werkt en hoe je hier iets kan doen

door | dec 15, 2019 | Blog | 0 Reacties

Ik kijk nog een keer op haar profiel. Jeutje, dat zijn echt wel heel veel volgers….. 

Ik zie de foto’s, netjes geordend en in dezelfde filter. Het geheel ziet er picture perfect uit. Op elke foto ziet ze eruit als een model. Zelfs de foto’s waar bij staat: ‘Goedemorgen, net wakker pfff’. Sodemieter toch op, je komt net van de kapper en ik zie de mascara zitten. Of zou ze rechtop slapen in een bedstee?

Het allegaartje van Madelon

Dan kijk ik automatisch weer naar mijn profiel. Ik heb inmiddels, if i may say so myself, een profi-profielfoto. Wonderwel sta ik er goed op, naar mijn mening. En die voel ik niet zo vaak. Want de criticaster in mij vindt echt maar heel weinig leuk. Twee kliks naar beneden en ik kom in het allegaartje dat het account van Madelon Rijkers heet. Ik zucht even diep en knal de browser uit. Ik ga maar eens even echt aan het werk, want dit geintje kost me zo een kwartier van mijn leven.

Herken je die situatie?

Ik vreet mijn schoen op als jij dit niet herkent. Wellicht niet accounts bekijken op Instagram, maar dan op z’n minst in andere situaties. Wanneer je op een feestje zit bijvoorbeeld. De deur zwaait open en er komt zo’n überslank, bloedmooi mokkel binnen in een jurk waar jij op je 18e zelfs niet in paste. Of je zit met een van je vriendinnen die enthousiast vertelt over haar leven en werk en straalt van geluk. Terwijl jij nog een keer een slok koffie neemt en liever had gezien dat je mok vol met whisky zat.

Vergelijken doen we allemaal

Vergelijken met anderen doen we (bijna) allemaal. Ik ook. Alleen weet ik het heel snel weer los te laten, omdat het giftig is. Het brengt me van de rel. Boven mijn theewater. En ik heb dingen te doen, dus dat kan ik niet gebruiken. 

Mijn eigen coach, Veronique Prins, zegt altijd: ‘Van vergelijken met anderen word je arrogant of depressief’. En in mijn geval is het 9 van de 10 keer dat laatste. 

Je kunt je afvragen waarom. 

Maar ik bied echt meer waarde

In het bovenste voorbeeld heb ik me blind gestaard op hoe het beeld eruit zag dat de dame op haar Instagram schetste. Voor de beeldvorming: we doen een beetje hetzelfde qua werk en ook een beetje met dezelfde ideale klant (hoewel die van mij altijd voor de rauwe versie zullen gaan en niet de opgesmukte. Gotta love them!). Als ik even tijd neem om daadwerkelijk te kijken welke WAARDE er geboden wordt in de caption voor haar klant, dan schiet ik bijna in het arrogante. Dit gaat toch nergens over? Waar is de boodschap, het inzicht, de tip? Op welke manier kan jouw klant nu haar dag anders beleven vandaag?

Welk nut heeft dit nu

Op het moment dat ik me af wil vragen hoe zij in vredesnaam aan zoveel volgers komt (want organisch groeien op Instagram is echt een dingetje), stop ik. Ik besef me even heel bewust wat ik aan het doen ben. Welk nut hebben de gedachten waar ik me in mee laat slepen (want dat is wat er gebeurt, je wordt gewoon automatisch meegetrokken in die stroom)? In welk opzicht dienen die gedachten mij om mijn werk goed te doen of mijn klanten te helpen? Waar in hemelsnaam dient het mij, als mens, om deze gedachten dit moment te laten bepalen?

De 1/3 regel die jou helpt relativeren

Het antwoord is, het heeft geen nut. Want ik ben ik. En jij bent jij. En wij hebben geen fuck met elkaar te maken. Want we zijn equally brilliant, ieder op haar eigen manier. En het is een feit dat er de 1/3-regel bestaat:

1/3 van de mensen op de wereld vindt jou echt stom en wil niets van je weten

1/3 van de mensen op de wereld maakt het niet uit of je er bent. Alles is oké

En 1/3 van de mensen op de wereld vindt jou fantastisch en wil alles horen wat je te zeggen hebt…..

Focus je op het juiste

De uitdaging is om je op die laatste 1/3 te concentreren en de ervaring leert dat deze mensen vaak niet in jouw directe omgeving zitten. Dat is hoe het is. Maar weet je wel hoeveel mensen jou dus fucking awesome vinden? Deel de wereldbevolking maar even door 3….

Point van deze story is, dat jezelf vergelijken je afleidt van je eigen leven. En het zegt niets over jou. Op het moment dat ook jij jezelf die vragen gaat stellen (heeft dit nut?), keer je de aandacht om. 

Pas dan kun je worden wie jij echt bent. En ga je zelf ook bij die laatste 1/3 van de mensen horen die jou fucking awesome vindt. Weet je hoe leuk het dan wordt?

Heeft mijn bericht je geraakt?

Laat hieronder een reactie voor me achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This