fbpx

Vandaag leer ik je weer wat nieuws

door | nov 14, 2019 | Blog | 0 Reacties

Weet jij wat een paradigma is? Ik wist het niet. En als ik iets niet weet, dan zoek ik het op. 

In de wetenschapsfilosofie duidt paradigma op het stelsel van modellen en theorieën dat, binnen een gegeven wetenschappelijke discipline, het denkkader vormt van waaruit de werkelijkheid geanalyseerd en beschreven wordt.’ (Bron: Wikipedia natuurlijk)

Sodeju! 

Nu denk je wellicht, net als ik, sodeju! Of niet, maar dat laat ik even bij jou. Ik vind dat soort dingen sodeju-waardig. Maar mij viel iets op aan die zin en juist dat wil ik vandaag met je delen. ‘Het vormt het denkkader van waaruit de werkelijkheid geanalyseerd wordt…

De werkelijkheid wordt bepaald door een denkkader

Weet je wat dat betekent? Dat de werkelijkheid bepaald wordt door een denkkader. 

Hoorde je nou wat ik zei?! Een denk-kader bepaalt de werkelijkheid!

Hoe zou jouw werkelijkheid eruit zien, wanneer je een ander denkkader zou hebben? Ooit over nagedacht? Vast niet en daarom wilde ik dat woord ‘Paradigma’ met je delen vandaag.

Wat zou er voor werkelijkheid in jou zitten?

Er zitten zoveel mogelijkheden in ieder van ons. En wees niet bang, ik ga je niet doodgooien met zweverij of andersoortig spul met een hoog kruidenthee-gehalte . Het enige dat ik vandaag wil doen is een tipje van de sluier oplichten als het gaat om de mogelijkheden die je nu al hebt om iets te veranderen. 

Een daarvan is dus je denken aanpassen. Makkelijk he?

Nee man! Moeilijk jonguh! 

Totdat je weet hoe het moet. En dan verandert je leven. 

Ik heb altijd wat anders gedacht dan de mensen om mij heen

Ik heb altijd anders gedacht dan de mensen om mij heen. Ik voelde al dat ik grootse dingen wilde doen. Ondanks dat ik eerst een lager niveau moest doen op school. Ondanks dat ik altijd net niet helemaal paste bij de werkplek. Ondanks dat ik een keuze maakte in mijn leven die op z’n zachtst gezegd niet helemaal klopte met wie ik was. 

En alles veranderde doordat mijn denken veranderde. En nu ben ik hier, doe ik wat ik het allerliefste doe, heb lol en verdien er mijn geld mee. Wie had dat kunnen bedenken? Ik dus. En ik ben nog lang niet uitgedacht ook. 

Er is nu nog niets dat jou tegenhoudt, behalve jijzelf

Dus voordat je heerlijk cynisch denkt dat dit voor iedereen geldt, behalve voor jou… think again. Er is niets dat jou op dit punt tegenhoudt om te kiezen voor jezelf. Behalve jijzelf. De werkelijke (en mogelijke hè, niet zekere) problemen zouden pas veel later om de hoek kunnen komen en zover kom jij helemaal niet nu. Omdat je vastzit in je denkkader. Lekker in je hoofd, terwijl buiten het leven aan je voorbij gaat. Dáág potentieel. Dáág mogelijk tof leven waar je voor gemaakt lijkt te zijn. Tot de volgende keer. 

Of niet.

Wat gaan we doen?

Nou, wat gaan we doen? Blijf je zitten in je kader? Avond aan avond balend van de dingen die je niet doet in je leven. Voelen dat het anders moet, maar geen idee hebben wat je dan moet doen? Niet durven ook? Bang zijn om voor jezelf te kiezen, omdat god knows who er wat van zou kunnen vinden? Niet in de laatste plaats jijzelf, met je ‘wie zit er nou op mij te wachten’ en ‘wat kan ik nou eigenlijk?’ Of deze: ‘Straks ben ik alleen over…

Blijf je piepen en miepen en neem je geen moment een besluit dat het anders moet? Want alleen zo kun je uitvissen HOE je dat gaat doen, leren kiezen voor wat wel bij je past. Zo ontstaan kansen. Besluit nemen dat het anders moet en dan past je denkkader zich aan. En de kansen ook, for that matter. Het komt je dan bijna aanwaaien. Bijna. 

Wil je me hieronder laten weten wat dit blog jou voor inzicht gebracht heeft?

Heeft mijn bericht je geraakt?

Laat hieronder een reactie voor me achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This