fbpx

Niks in jouw leven is ‘toevallig’ (of zelfs zonde van je tijd…) geweest

door | apr 1, 2024 | Blog | 0 Reacties

Ik hoor weleens klanten vertellen over hoe zonde het is dat ze al die studies hebben gedaan vroeger. Economie, verpleegkunde, you name it.

Of hoeveel tijd ze verkwanseld (mooi woord) hebben bij die ene werkgever.

En dat snap ik, dat het zo voelt. Maar het is niet zo, dat je tijd verkwanseld hebt.

Inmiddels weten we allemaal in “Het Netwerk” wel dat toevalligheden niet bestaan. En kan bijna iedereen zien en voelen waar in hun leven het Universum hen geleid heeft.

Maar datzelfde geldt voor oude relaties, banen en studies.

Ik zie keer op keer dat klanten alleen maar een bepaalde kant op kunnen gaan, juist omdat ze een bepaalde achtergrond hebben. Dat ze klanten aantrekken die precies een bepaald stukje van hen nodig hebben, dat ‘toevallig’ met die achtergrond meekomt in jouw spreekwoordelijke gereedschapskist als ondernemer.

Laat ik mezelf even als voorbeeld nemen. Ook omwille van de privacy van mijn klanten. Maar weet dat dit 99% van de keren voor iedereen geldt.

Ik wist al jong dat een sociaal beroep helemaal iets voor mij was. Mede, omdat mijn cijfers voor wiskunde en economie zo bedroevend slecht waren dat er niks anders op zat.

Maar ik ging er zo van aan, van mensen helpen. Ik stond vroeger in de pauze al als een soort ‘Lieve Mona’ (weet je nog, die dame die vragen van lezers in de Story of Privé beantwoordde??) iedereen van advies te voorzien.

Ik ging Maatschappelijk Werk & Dienstverlening studeren. Tegenwoordig heet dat Social Work. Zo oud ben ik dus, dat de studie die ik ooit volgde nu niet meer zo heet….

Ik ging werken in het maatschappelijk werk en later in de psychiatrie. Helaas paste ik niet in het kader van een hulpverlening-setting. Teveel, te druk, teveel humor, teveel betrokken. En ik wilde teveel resultaat behalen….

En ben ik overgestapt naar een commerciële baan. Ik trof namelijk in de kliniek waar ik werkte een accountmanager van een farmaceutisch bedrijf die op zoek was naar de hoofdpsychiater van onze afdeling. Op dat moment wist ik al een maand of twee dat ik een andere baan wilde gaan zoeken. Ik was niet meer gelukkig in de hulpverlening.

Althans, in die psychiatrische kliniek.

Al dat gekonkel tussen collega’s. De incidenten met patiënten. Niks gedaan kunnen krijgen, want ‘zo doen we dat nu eenmaal al jaren’. En als klap op de vuurpijl: wisseldiensten en nachtdiensten.

Ik liep helemaal leeg.

Maar, ik vertrok met een bak aan kennis over mensen. Collega’s. Gedrag. Hiërarchie. En niet in de laatste plaats: psychopathologie. Die mijn klanten af en toe heel goed dient om relaties te duiden.

Want ik hoor vaak mensen spreken over narcistische familieleden en als we dan duiken in de materie, is mijn vermoeden soms dat we het meer over borderline hebben dan klassiek narcisme.

Nu pretendeer ik niet op afstand te kunnen diagnosticeren, maar het maakt nogal uit voor mijn klant hoe die met zo’n relatie om gaat. Het is het verschil tussen totaal leeglopen en gefrustreerd zijn in de communicatie, of weten hoe je zo’n ‘varkentje kan wassen’.

Zie daar het belang van mijn tijd in de psychiatrie.

Goed, ik stopte in de kliniek en werd zelf accountmanager. Nota bene bij de medische divisie van VSM (jawel, die van de homeopathie). Een baan die mij de vrijheid van het beheren van mijn eigen agenda leerde. En die de basis vormt van mijn georganiseerdheid in het ondernemerschap.

En laat ik nou heel ‘toevallig’ daar van alles geleerd hebben over het menselijk lichaam, homeopathie, fytotherapie en allerlei andere alternatieve geneeswijzen 😉.

De jaren er na hopte ik van baan naar baan in de farmaceutische industrie. Leerde onderhandelen over salaris, voelde hoe ik mijn waarde kon vertalen in geld voor de nieuwe baas. Kreeg steeds meer kennis over anatomie, pathologie. Leerde spreken voor publiek, omdat ik lezingen moest geven aan artsen over een bepaald product.

Dit is maar een korte greep uit mijn eigen achtergrond, die op het oog ‘zonde’ voelt omdat ik er niks mee gedaan heb. Maar waarvan je hopelijk kunt voelen dat ik AL die elementen nodig heb gehad om nu in te kunnen zetten.

Want ik werk met healing, energie, olie, praktische hulpverlening, psychopathologische kennis, doe systemisch werk (maar noem het niet zo) en sta voor publiek te presenteren.

Ik had niet geweest waar ik vandaag de dag sta, als ik niet de ervaring had opgedaan in al die verschillende fasen in mijn leven.

Het is precies om het totaalplaatje van mijn kennis en kunde, dat ik in staat ben om overal en altijd te gaan staan voor wie ik ben. Om te voelen welke waarde ik meebreng naar de spreekwoordelijke tafel.

En dat laatste blijkt een van de belangrijkste facetten van het succesvol ondernemerschap.

Op 8, 9 en 12 april geef ik mijn vernieuwde gratis masterclass ‘Staan voor wie je bent’. Want het is nodig voor jou als ondernemer om jouw waarde te voelen. Niet alleen zakelijk, maar ook als mens. Waardoor je beter in staat zal zijn om met focus gedreven jouw bedrijf naar het volgende niveau te tillen.

Een niveau, waarvan jij allang voelt dat alles uit jouw leven daar samen kan komen en dat gaat leiden naar het succes waar jij al die tijd al van droomt.

Meld je hier gratis aan voor een van de drie data.

Heeft mijn bericht je geraakt?

Laat hieronder een reactie voor me achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This