fbpx

Hoe mijn zoon mij verbijsterde met een herinnering die bijna onmogelijk was

door | aug 22, 2022 | Blog | 0 Reacties

‘Het ruikt hier naar Frankrijk mam, naar toen we op dat strand waren bij oma Jacqueline!‘ 

Ik kijk in mijn achteruitkijkspiegel. Hoe weet die gozer van bijna 8 dat nou weer? 

De laatste keer dat wij daar waren, was hij hooguit een jaar of 4 (en ik denk jonger nog). Nu heb ik, if i may say so myself een potje snuggere en vooral bijdehante kinderen (die van mij snappen de essentie van sarcasme, oh lord!) Maar er zijn van die momenten dat ik ze met open mond sta aan te gapen, omdat ze met iets aankomen wat bijna onmogelijk is voor een kind van die leeftijd. 

Mijn schoonmoeder is een Française. Toen ik Gerben leerde kennen, woonde moeders met zijn vader op een etage in Amsterdam. In de Andreas Schelfhoutstraat, vlak achter het Surinameplein voor de kenners. Mijn schoonvader zat altijd op de wielrenfiets en reed in zijn jonge jaren de een na de andere wedstrijd voor amateurs. Ook door Frankrijk. Hij had prof kunnen worden, eerlijk waar. Maar hij was te bang in de afdaling.

Daar, tijdens zo’n “ronde van Frankrijk” ontmoette hij mijn schoonmoeder en zij kwam uiteindelijk mee naar Nederland. 

In 2003, toen de liefde mij en Gerben op een niet-van-deze-planeet-manier bij elkaar bracht, waren mijn schoonouders in het proces van emigreren. Hun huurhuis zeiden ze op (ooooooooo zonde!) en gingen lekker naar hun vrijstaande huis in Béziers. Op het platteland, met uitzicht op de kathedraal van de stad en aan 2 kanten wijnrank velden. 

Een plek waar je meteen verliefd op wordt, zodra je het erf op komt. 

Toen ik in 2010 zwanger was van Anthony, ons eerste kind, overleed mijn schoonvader aan kanker. Zoals het altijd gaat, stel nooit je geluk en rust uit tot je pensioen. Je weet niet hoe lang je er nog van kan genieten. Duistere jaren van verdriet en ellende stonden op de stoep. Het was uit met de pret.

Al die jaren ervoor waren Ben (mijn man) en ik de vakantie in Frankrijk en ook ik associeer de geur die mijn zoontje benoemde met de mooie tijd die we samen daar doorbrachten. 

Ik spits mijn neusvleugels nog een keer, het is de geur van hout dat brandt. Hij heeft gelijk, het ruikt voor ons naar Frankrijk! Ik zie mezelf ineens weer zitten voor de open haard, met een heerlijk glas goede wijn. Omringt door de familie, die bezig is met de voorbereidingen voor het eten. En door mijn schoonvader, die druk in een metalen kom staat te roeren. Heel even schiet die scheut van gemis door mijn maag.

Geur is een zintuig en dat staat in direct verband met jouw lymbisch systeem. Dat is de theoretische en chemische kant van het verhaal dat je zojuist gelezen hebt. Het kan veel voor je doen, zowel positief als negatief. 

Je staat instantly weer in jouw ouderlijk huis, waar moeder bezig is met koken en voelt de rust, gezelligheid of veiligheid die je als kind altijd voelde. Of je bent in 1 klap terug op een van de meest vreselijke avonden van jouw leven. Een herinnering die je altijd wegstopt, maar die genadeloos oppopt zonder controle bij de geur waarmee je die avond associeert. 

Geur is intens. Roept emoties op. Kan energie geven of keihard afpakken. 

En veel te weinig staan we stil bij de kracht die uit kan gaan van deze manier van verwerking van emoties. Het inzetten van andere middelen kan ervoor zorgen dat je veel sneller door thema’s heen beweegt die jou regelmatig belemmeren in de dingen die je wilt doen.

Emoties, iedereen heeft er ‘last van’.  Gevolg is, je valt net iets sneller uit naar de kinderen dan je wil en zit de hele avond met een schuldgevoel. Waardoor je in je bed ligt te ratelen hoe je het morgen anders gaat doen. Daaaaag nachtrust. 

Je laat je van een, door inspiratie ingegeven, plan af houden door angst. Waardoor jouw mooie missie geen concrete voedingsbodem vindt in het hier en nu. 

Of je doet simpelweg geen goed aanbod aan jouw potentiële klant, omdat het gevoel van afwijzing die in een mogelijke nee zit gewoon teveel doet denken aan die vreselijke tijd op de middelbare school. Waarin je het buitenbeetje was, alleen stond in de pauze en niet mee mocht doen met de rest. 

Auw….

Op 2 september om 10:00 geef ik een online masterclass over geur en specifiek het inzetten van etherische olie bij het doorbreken van emotionele blokkades. Om op een simpelere manier jezelf te helpen in het doorzetten van de dingen die je te doen hebt (goede moeder zijn, mensen helpen, onderneming succesvol maken). we kunnen er jaren therapie tegenaan gooien, tegen al die interne shizzles. Maar wat als het simpeler kan? 

Doorbreek jouw emotionele blokkades en word zielsgelukkig! Daar doen we het tenslotte allemaal voor. 

Deze masterclass is eigenlijk voor IEDEREEN toegankelijk, ondernemer of niet. Want het gaat vaak helemaal niet om het bouwen van je bedrijf, maar om het managen van de emoties die ertussen gaan zitten zeuren. Waardoor je niet verder komt met wat jij wil. 

 Je kunt je hier gratis aanmelden. 

(PS: deze masterclass is een watch-only. Je hoeft dus geen camera aan te hebben, kunt wel vragen stellen in de chat – doe dat vooral! – en kunt mij gewoon zien en horen)

Heeft mijn bericht je geraakt?

Laat hieronder een reactie voor me achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This