fbpx

Ga jij nou niet de coach uithangen met je gepsychologiseer!

door | mei 29, 2023 | Blog | 0 Reacties

De tranen welden op in de ogen van mijn klant.

We zaten in de zoomcall en ze deelde met mij de verkorte versie van haar avond daarvoor.

Het was een gesprek dat ze had willen voeren met haar man. Omdat ze al een tijdje zag dat hij steeds harder en harder ging werken en zich niet zo lekker in zijn vel voelde. Hoop gedoe op het werk. Eigenlijk precies de reden waarom zij zelf ooit uit loondienst was gestapt . Je kent dat wel 😉.

Gisteravond, met een wijntje, was ze eens gaan zitten met hem en dacht een gelijkwaardige dialoog aan te gaan. Waarbij ze hem bewust kon maken van wat zij al een tijdje zag gebeuren.

Niks bleek minder waar.

“Hij” zat er niet op te wachten, op al dat ‘gepsychologiseer’ aan zijn broek. En dat ze vooral lekker de coach uit moest hangen bij haar klanten, maar niet bij hem.

Misschien herken jij dat wel. Dat er vanuit jouw omgeving, die niet zoveel met persoonlijke ontwikkeling of het ondernemerschap te maken hebben, commentaar komt als je een beetje moeilijke vraag stelt.

Of een tip geeft die hun probleem misschien wel meteen oplost (want ‘dat werkte bij jouw klant ook zo goed’).

Mijn klanten houden van diepe gesprekken. Van moeilijke vragen. Van leren en ontwikkelen.

En meer dan eens stoten zij hun neus bij familie en vrienden.

Dat is mij zelf ook niet vreemd overigens.

Mensenhelper

Maar het is voor een “mensenhelper” een tweede (eerste?) natuur om direct aan te voelen wat er nodig is. Met een bak kennis en ervaring in dat brein die de ander kunnen helpen naar de oplossing voor het bestaande probleem.

Het grootste probleem is: niet iedereen zit op onze expertise te wachten. Al helemaal niet in jouw persoonlijke omgeving.

Vriendinnen, moeders, partners. Meer dan eens hoor ik hoe de opmerking naar het hoofd van mijn klant geslingerd wordt: ga jij nou niet de coach uithangen (die je ook kunt vervangen door: ik ben niet een van jouw klanten hoor).

Ik geloof oprecht dat er 2 dingen aan de hand kunnen zijn.

  1. Heel vaak wordt er door onze omgeving niet om onze kennis en kunde gevraagd. Dat we kruipen in hun ziel en het probleem met hen gaan oplossen (ga trouwens sowieso maar eens kijken hoeveel mensen hun probleem eigenlijk graag in stand houden, omdat het hen iets brengt 😉 Maar zeg dat maar niet tegen ze…..)
  2. Ze worden teveel geraakt door een van jouw vragen of analyses en raken teveel geëmotioneerd dan zij willen laten zien aan jou

En jij en ik SMULLEN van die momenten. Want dat zien wij als een leermoment, een persoonlijke overwinning. Bij mij is het sowieso in mijn werk: heeft een klant niet gehuild in een uur, dan doe ik iets niet goed!

De mensen in jouw omgeving zien dat niet zo.

En wanneer zij geraakt worden en te kwetsbaar in het contact (oftewel, back off want je komt te dichtbij), dan pakken ze jou op jouw zwakke plek.

Jouw werk…

Want jij hebt soms al moeite om die expert-rol ècht te pakken. Om jezelf echt heel serieus te nemen en ervoor te zorgen dat potentiële klanten dat ook doen. Je wiebelt wat heen en weer door de gedachte ‘ik ben niet goed genoeg’.

Plus, wanneer er weer zo’n artikel verschijnt in de media over wildgroei aan coaches (en de kwaliteit of het nut ervan), dan duik jij het liefste achter de bar op een feestje wanneer iemand zegt: goh en wat doe jij eigenlijk?

En als het jouw partner, vrienden of zelfs je bloedeigen moeder is die jou zo kleinerend toespreekt, dan doet dat nog een beetje extra pijn. Want van hen verwacht je support.

Ook die liefde blijkt met voorwaarden te zijn.

En dat steekt.

Lieverd, ik wil je vandaag gewoon vertellen dat je niet alleen bent. Dat je geweldig bent en met je grote hart alleen maar wilt helpen.

Maar bewaar dat maar voor de mensen die ervoor open staan. Er echt iets mee gaan doen. die jouw waarde zien, zoals ik hem bij jou zie.

En neem die vervelende twijfel-energie niet mee in je bedrijf. Je doet het al super en iedere keer je ‘trein’ van energie laten stoppen, om hem vervolgens weer aan te slingeren kost je bakken energie. En het kost je klanten en omzet.

En juist die mensen willen wel door jou geholpen worden.

Daar doen we het voor, oké?

Laat ze maar lullen, die omgeving van je. Houd van hen en laat het los. Het is hun eigen proces van bewustwording en daar hebben wij niets mee te maken.

Je hoeft je er ook niet door tegen te laten houden. Want ik zie jou wel voor wat je waard bent.

En dat is wat je vandaag even mag horen van mij.

Heeft mijn bericht je geraakt?

Laat hieronder een reactie voor me achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This