fbpx

Angst is niks anders dan opwinding zonder adem

door | nov 1, 2020 | Blog | 0 Reacties

Heb ik natuurlijk niet zelf bedacht deze. Deze zin vond ik in een boek (en vraag mij niet welke, want ik heb er zoveel verslonden de laatste maanden). In het Engels klinkt hij net wat meer juicy: ‘Fear is excitement, without breath’. 

De briljante pipo die deze zin ooit uitsprak was meneer Fritz Perls MD. Founder van de Gestalttherapie. Wie kent hem niet zou ik zeggen 😊.

Maak je niet druk, want dit wordt geen lezing over therapeutisch geleuter (hoe lang ken je me nou al??), maar we gaan even op dat zinnetje inzoomen. Want die is belangrijk. Waarom? Omdat ik het zeg.

Als een zin mij opvalt in een boek, of het raakt iets in mij ergens, dan is het belangrijk. Gut-feeling momentje. Ik wéét gewoon dat ik er iets mee moet. Daar heb ik op leren vertrouwen. Het geeft mij het gevoel van opwinding. Zo’n “oh wat wordt dit leuk”-kriebel. 

Diezelfde kriebel heb je, wanneer je bang bent. Maar het verschil is dat het dan de “oh dit wordt niet zo leuk”-kriebel is. Oftewel: dezelfde opwinding, maar dan met je adem inhouden van angst. 

Let maar eens objectief op de volgende keer (als je dat lukt), dat de fysieke uiting gelijk is. En dat het verschil zit in de gedachten die je eraan koppelt (opwinding vs. angst). Hartslag gaat omhoog, beetje zweetpalmen, verstrakte kaken, it’s all there. 

Ik vind dit bijzonder om bij stil te staan. En de reden dat ik dit blog nu schrijf is, omdat ik vanmorgen een van mijn toppers sprak die precies dit deed. Bang zijn voor iets dat eigenlijk leuk hoort te zijn. Maar door de angst blokkeerde ze. Vervolgens hing ze er in haar hoofd aan vast dat het dan vast niet het juiste was om te doen. En ik had daar duidelijk een andere mening over. 

Want ik zie het aan iemand, wanneer ze blokkeren van angst. Ik weet wanneer het bullshit is wat ze zichzelf verkopen. En als niemand hen remt, zorgt die bullshit ervoor dat ze doodongelukkig worden. And not on my watch. 

Nu betalen mijn klanten mij natuurlijk om de bullshit samen te overrulen, maar ik weet zeker dat jij ditzelfde cirkeltje hebt. 

En met het grootste gemak zetten we angst om in opwinding en sloten we de call af met een happy customer, die volle bak aan de slag kon met dat waar ze zo ongelofelijk gelukkig van gaat worden. 

Soms is het alleen het brein dat gecorrigeerd moet worden en niet de actie (snap je het nog? Of verval ik nu toch teveel in therapeutisch geleuter?). Je bent zelf vaak je grootste bottleneck, waardoor je niet verder komt. Leuk gegeven, maar dat kun je niet oplossen. Omdat je het zelf niet ziet. 

Maar no worries, ik ga je een eindje op weg helpen. Want ik ga van 9 t/m 12 november mijn Doe Lekker ff Niet Normaal-challenge geven. Heb je er al van alles over gehoord? Meld je dan aan. Nog niet aangemeld? Doe dat dan effe. 

Wil jij er alles over weten, wat we gaan doen samen en wat je kunt verwachten? Lees er hier alles over (en meld je dan ook meteen effe aan 😉). Ik ga je helpen om angsten om te zetten in opwinding. Omdat je een leven te leiden hebt. Eentje waarin je stikgelukkig gaat zijn. Maar daarvoor moet eerst de bullshit uit de weg.

Heeft mijn bericht je geraakt?

Laat hieronder een reactie voor me achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This