fbpx

Als hadden komt, is hebben te laat

door | jun 25, 2020 | Blog | 2 reacties

Ik had een oneliner-oma. Eentje die van die ongelofelijk waardevolle oneliners (en soms dooddoeners) in een gesprek kon gooien, waardoor je meteen klaar was. Heerlijk mens was het. Ik hoor haar nog vaak in mijn hoofd. Het is een deel van haar legacy. 

Mijn oma is overleden in 2011, ik was net moeder geworden en zij werd ziek. Gevalletje hersentumor en daar doe je op die leeftijd niks meer aan. 

Mijn moeder, mijn oma en ik waren altijd een drie-eenheid. Heel wat uren van mijn leven heb ik in het bijzijn van mijn oma doorgebracht. Zodoende heb ik ook ontzettend veel van haar geleerd. Want zij was een bijzonder mens. 

Zo eentje, waarvan je hoopt dat ze ontzettend oud wordt. Want je hebt ze ook in de vorm dat je stiekem de ramen tegen elkaar open zet, in de hoop dat de natuur zijn steentje bijdraagt aan het versnellen van het proces. Klinkt lelijk, maar niet iedereen is nu eenmaal een ‘leuk mens’. 

Maar ik had een fantastische oma en een van de zinnen die zij altijd zei was: ‘Ja kind, als hadden komt.. is hebben te laat’. Ik geloof dat ik pas een paar jaar na haar dood volledig voelde en begreep wat zij daar altijd mee bedoelde.

Het gaat over gemiste kansen en over zien wanneer het nog ‘hebben’ is. Want zodra de verleden tijd er overheen gaat, ben je te laat. Nu was mijn oma geen avonturier die een dynamisch leven leidde. Zeker niet. Die zin betekende in haar leven een simpele keuze over kleine dingen. Maar deze zin zorgt er tot op de dag van vandaag voor dat ik goed in de gaten blijf houden of ik nog aan de juiste kant van de klok sta. 

Zeg eens eerlijk (maar echt even eerlijk): welke kansen heb jij voorbij laten gaan? Tegen welke dingen had je graag ja willen zeggen, maar deed je het niet? En dat hoeven geen Grote Dingen te zijn. Dat kan ook iets kleins zijn, wat je toch niet durfde. Of waarvan je dacht dat anderen daar weleens iets van zouden kunnen vinden. 

De grap is, dat ze altijd wat van je vinden. Dus het maakt niet zoveel uit wat je doet. Het gaat er uiteindelijk om hoe jij naar jouw leven kijkt. Dat, waar jij op wil terugkijken Later Als je Groot Bent, die keuze maak je nu. Vandaag. 

Dus, aan welke kant van de klok sta jij?

Heeft mijn bericht je geraakt?

Laat hieronder een reactie voor me achter

2 Reacties

 1. Astrid Grootscholten

  Briljant blog en sluit zo aan op mijn werk als storytelling fotograaf. Je manier van schrijven vind ik zo krachtig en je humor echt heeerlijk❤️

  Antwoord
  • Madelon Rijkers

   Ooh zeker voor jou is deze belangrijk in alles wat je nog gaat doen! Dank je wel lieve Astrid ♥️

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This